LEO VERHOEF STEM VAN LANDSMEER

Uit het Noordholland Dagblad: Het druilerige weer weerhield harmonie Amicitia er niet van het openluchtorkest aan het water in een tuin van een bewoner van Landsmeer door te laten gaan. Dat weerhield ook het publiek niet het concert bij te wonen al dan niet voorzien van paraplu’s. Veelal in aangemeerde bootjes.

Het was alweer de vierde editie van ’Concert aan het water’. Net als voorgaande keren gekoppeld aan de finale van de door Amicitia georganiseerde zangtalentenwedstrijd ’Stem van Landsmeer’. Een beproefde formule. Drie finalisten kwamen uit. Louise Preeker, Dieke van Hoften en Leo Verhoef. Allen woonachtig in Landsmeer. Zij zongen ieder één lied of een mix van kortere liedjes. Hun optreden werd uitgebreid omlijst door de klanken van Amicitia die met hun dirigent Pierre Volders een zonder meer ijzersterk programma bracht. Opvallend veel jazzachtig materiaal. Daar is het sterk in. Dat is meteen al duidelijk aan het begin met een strakke uitvoering van Gershwin’s ’Oh Lady be good’. Als een echte bigband weet men de swing te pakken. Het orkest kent ook een aantal voortreffelijke solisten op trompet, trombone, klarinet en saxofoon. Een stevige slagwerksessie volmaakt het geheel. Jammer alleen dat het geluid soms wat wegzakt door de wind waardoor Rogier van Otterloo’s ’Munich 74’, geschreven voor een voetbal-WK, niet zo indrukwekkend is als het had kunnen zijn.

Het moet voor de drie finalisten een enorm feest zijn geweest om met dit orkest op te treden. Het orkest sluit nauw aan op de prestaties van de kandidaten. Spannend is het natuurlijk ook wie er zal winnen. Dat wordt bepaald door het publiek, dat op papier kan stemmen op hun favoriet. Voor veel mensen is het een uitgemaakte zaak op wie zij zullen stemmen. Sommige hebben de biljetten al ingevuld voor zij echt een beoordeling hadden kunnen geven. Wellicht familie of kennissen. Het niveau is verschillend. Louise Preeker heeft een wat fragiele en een helaas wat onvaste stem. Wel brengt zij mooie trillinkjes aan in de hoge tonen van ’Beautiful thing’. Dieke van Hoften brengt een mix van drie Dancenummers. Een duidelijk vastere stem in behoorlijk opzwepende muziek. Leo Verhoef is een echte performer als hij de klassieker ’Feeling good’ brengt. Feilloos gezongen. Hij werd de terechte winnaar.

Zie het fotoverslag van Johan Vet op Facebook.