Groots jubileumconcert

GROOTS JUBILEUMCONCERT

Muziekvereniging Amicitia vierde zaterdag 9 juli haar 125e verjaardag met een indrukwekkende muzikale show. Alle 900 kaarten hiervoor waren razendsnel uitverkocht. Een bezoeker na afloop: ‘Wat is dit gróóts! En wat zit er een talent in het orkest!’

Een volledig uitverkochte zaal. Een enorme rij op het Marktplein, al een uur voor aanvang van het concert. Een lange wachtlijst. Mensen zonder kaartje die zich bij de ingang meldden met de vraag: mag ik er alsjeblieft toch nog in? Het geeft aan hoe populair het Concert met het Kroontje al van tevoren was en hoezeer deze grote concerten van Amicitia leven onder de Landsmeerse bevolking! ‘Altijd een belevenis, dit mag je niet missen’, wist iemand uit de rij te vertellen.
090716_284

En een belevenis was het. Dat begon al bij het betreden van de zaal. Sponsor ID&T had de sporthal een complete make-over gegeven; alsof je in een echte muziekhal was beland met een eigentijdse aankleding en prachtige belichting. De muzikanten van het harmonieorkest en het speciaal voor deze avond samengestelde koor zongen en speelden onder leiding van dirigent Pierre Volders. In hoog tempo volgden de stukken elkaar op. Het ene genre liep naadloos over in het andere, met behulp van geluidseffecten, een voice-over of een korte presentatie. Op grote schermen kon het publiek van dichtbij zien wat er op het podium gebeurde. Een fenomenale lichtshow maakte het plaatje compleet.

090716_095Na de opening van Amicitia met de stukken Dinosaur en Jubilee Ouverture kwamen de eerste artiesten het podium op: Dirk Goede en Talitha van der Spek. Dirk werd vorig jaar verkozen tot de Stem van Landsmeer en mocht daarom meedoen aan het jubileumconcert van Amicitia. Met enorm gemak en flair staat hij op het podium. ‘Ik voel me hier helemaal thuis’, lachte hij na afloop. Samen met de eveneens in Landsmeer wonende Talitha van der Spek zong hij Barcelona, het bekende nummer van Freddy Mercury. Verderop in het programma betoverde Talitha het publiek met haar prachtige stem tijdens de Balkan medley en spreidde Dirk zijn zangkwaliteiten ten toon in het nummer It had better be tonight van Michael Bublé.

090716_139De hoofdact van de avond was zangeres Leona Philippo; in 2012 won zij The Voice of Holland en begin dit jaar won zij Maestro. Als geen ander weet zij dus hoe het is om voor een groot orkest te staan! Zij overdonderde het Landsmeerse publiek met een aansprekende medley van diverse popsongs, onder andere het bekende Rather be en het nummer Mesmerized. Met haar charme en enthousiasme kreeg ze het publiek helemaal mee. Ze had er duidelijk enorm veel plezier in: ‘Dank je wel Pierre, en dank jullie wel, orkest en koor, dat ik met jullie mag meedoen vanavond!’

090716_170Aan het koor was duidelijk te merken wat een feest het is om op het podium te staan. Zij vormden met hun bijdrage in de stukken telkens weer voor de slagroom op de taart. Ook het orkest wist met het verstilde Pavane van Fauré en Libertango van Piazzolla met trompetsoliste Tanja de Jager te imponeren.

Het was warm, erg warm in de zaal. En met het enthousiasme van het publiek steeg de temperatuur alleen

090716_267nog maar. Vooral toen na de pauze het Nederlandstalige repertoire voorbijkwam, en Leona een spetterende discomedley zong, gingen alle remmen los en stond iedereen mee te zingen en swingen. Tijdens de slotact stonden alle zangers op het podium en zongen Dirk, Talitha en Leona samen met het koor en orkest This is what it feels like van Armin van Buuren. Daarmee kregen ze bij het hele publiek de voeten van de vloer en de armen de lucht in. Een geweldig slot van een jubileumwaardige avond.

Meer foto’s zien? Bekijk onze Facebookpagina.